Bijgebouw vergunningsvrij

Wilt u een bijgebouw vergunningsvrij in uw tuin laten plaatsen? Bijvoorbeeld een tuinkantoor, mantelzorgwoning of gastenverblijf, dan zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. In dit artikel vertellen we u meer over de voorwaarden en het vergunningsvrij plaatsen van een bijgebouw in uw tuin (bron: rijksoverheid)

Bijgebouw vergunningsvrij

Achtererf gebied

De eerste voorwaarde voor om een vergunningsvrij bijgebouw te laten bouwen is dat deze op het achtererf gebied wordt gebouwd. U kunt het terrein rondom uw huis opsplitsen in 2 gedeeltes: Het voorerf en het achtererf. Het achtererf gebied is in veel gevallen de achtertuin. Bij een hoekhuis of een vrijstaand huis gelden andere regels. Hierbij begint het achtererf namelijk één meter vanaf de voorkant van het huis.

Omvang van het bebouwingsgebied

Hoe groot uw bijgebouw mag zijn om het vergunningsvrij te plaatsen is afhankelijk van de grootte van het bebouwingsgebied en eventuele andere vergunningsvrije verbouwingen die u al gedaan heeft. De grootte van het bebouwingsgebied wordt bepaald voor het oorspronkelijke hoofdgebouw, zonder uitbreidingen. Het bebouwingsgebied betreft dus het achtererfgebied plus het oppervlakte van uitbreidingen die later gedaan zijn.

Is het bebouwingsgebied kleiner of gelijk aan 100 m2 dan mag u op 50% van het gebied bouwen. In dit geval dus maximaal 50m2.

Is het bebouwingsgebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2 dan mag u bouwen op 50m2 en 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100m2. In dit geval als het bebouwingsgebied dus 200m2 is dan geld de volgende rekensom: 50 + (100 * 0,2) = 70m2

Is het bebouwingsgebied groter dan 300 m2 dan mag u bouwen op 90m2 en 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300m2, tot een maximum van 150m2.

Maximale hoogte voor een vergunningsvrij bijgebouw

Voor de maximale hoogte van uw bijgebouw wordt er gekeken nar de afstand tot het hoofdgebouw. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen maximaal 4 meter van het bijgebouw en verder dan 4 meter van het bijgebouw.

Wordt het bijgebouw binnen 4 meter afstand geplaatst dan deze niet hoger zijn dan 30 cm boven de vloer van de eerste bouwlaag.

Wordt het gebouw verder van 4 meter van het hoofdgebouw geplaatst dan mag de hoogte maximaal 3 meter zijn. Er gelden specifieke andere eisen wanneer u een bijgebouw wilt die hoger is dan 3 meter.

Gebruik van het bijgebouw

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar het gebruik van het bijgebouw. Binnen 4 meter moet het gebruik van het bijgebouw gelijk of ondergeschikt zijn aan dat van een woning. U kunt hierbij denken aan een: bijkeuken, garage, uitbouw van woonkamer.

Wordt het bijgebouw verder dan 4 meter geplaatst dan moet het gebruik ondergeschikt zijn aan het hoofgebouw. Voorbeelden hiervan zijn: mantelzorgwoning (per gemeente gelden andere regels) een (bij)keuken, serre, berging, uitbouw, woonkamer of bijvoorbeeld een garage.

Vergunningsvrij prefab bijgebouw plaatsen van Iso-Bella

Wilt u vergunningsvrij een bijgebouw laten bouwen in uw tuin? Bij Iso-Bella hebben we een uniek bouwconcept ontwikkeld. We bouwen luxe en moderne bijgebouwen die volledig naar wens ontworpen en ingericht kunnen worden. Onze ontwerpers bespreken graag de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Vraag hier een offerte aan om de mogelijkheden te bespreken.

Extra woonruimte? Ontdek Iso-Bella.

Stel zelf de ideale woonruimte samen

Volledig te personaliseren met add-ons

Prefab en turnkey opgeleverd (Plug & play).

Recente blogs

Benieuwd naar de mogelijkheden van luxe en duurzame oplossingen voor in uw tuin? Lees onze artikelen en ontdek de mogelijkheden.

Bijgebouw vergunningsvrij

Bijgebouw vergunningsvrij

Wilt u een bijgebouw vergunningsvrij in uw tuin laten plaatsen? Bijvoorbeeld een tuinkantoor, mantelzorgwoning of gastenverblijf, dan zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. In dit artikel vertellen we u meer over de voorwaarden en het vergunningsvrij plaatsen van een bijgebouw in uw tuin.

Lees meer
Mantelzorgwoning prijzen

Mantelzorgwoning prijzen

Wilt u een mantelzorgwoning laten plaatsen en wilt u meer weten over de prijzen? In dit artikel vertellen we u meer over de kosten van een mantelzorgwoning.

Lees meer
1 stap verwijderd van uw nieuwe leefruimte!

Bent u op zoek naar meer werk- of leefruimte?

Vraag direct een offerte en kom langs in onze showroom.