Regels mantelzorgwoning

Wilt u een mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen en bent u benieuwd naar de regels die hierbij horen? In dit artikel vertellen we u alles over de regels van het bouwen van een mantelzorgwoning in uw tuin.

Heeft u een dierbare die intensieve zorg nodig heeft maar wilt u wel nog uw eigen privacy en ruimte behouden? Dan is een mantelzorgwoning in uw tuin misschien een goede oplossing. Een mantelzorgwoning is een aparte woning op eigen terrein waar een persoon die verzorging nodig heeft kan wonen. De mantelzorgwoning is ingericht met alle voorzieningen die iemand nodig heeft zoals een slaapkamer, toilet, douche en keuken. Wilt u een mantelzorgwoning laten plaatsen? Lees hier dan welke regels er allemaal van toepassing zijn.

Vergunningsvrij plaatsen

Sinds 2014 is het niet meer nodig om een vergunning te hebben voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. De overheid heeft dit besloten om mantelzorgwoningen te stimuleren nadat er steeds meer verzorgingstehuizen werden gesloten. Ondanks dat u een mantelzorgwoning nu vergunningsvrij kunt bouwen zijn er wel nog bepaalde regels waar u rekening mee moet houden.

Regels rondom het bouwen van een mantelzorgwoning

Voor het bouwen van een mantelzorgwoning op uw terrein moet u met een aantal regels rekening houden. Deze regels staan allemaal beschreven in het Bouwbesluit 2012. Hierin staan alle eisen uitgelegd over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Daarnaast zijn er nog verschillende regels over de bouw voor het vergunningsvrij plaatsen van een mantelzorgwoning die betrekking hebben op het achtererfgebied, de omvang van het bebouwingsgebied en de hoogte. Bij Iso-Bella helpen we u graag verder met al uw vragen rondom de regels van de bouw van een mantelzorgwoning. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Andere belangrijke regels voor mantelzorgwoning

  • Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning moet er sprake zijn van intensieve mantelzorg. Wanneer dit niet het geval is is er sprake van pré-mantelzorgwoning, hiervoor heeft u wel een vergunning nodig
  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden, die maximaal bestaat uit 2 personen. Hiervan moet minstens 1 persoon mantelzorg ontvangen of verlenen.
  • Alleen de begane grond mag gebruikt worden als leefruimte, een zolderruimte mag wel gebruikt worden als opslag.
  • Wanneer de mantelzorg stopt mag de mantelzorgwoning niet meer gebruikt worden als woning.

Tip! Raadpleeg voor de meest actuele regelgeving de website van de rijksoverheid.

Regelgeving per gemeente

Voor het bouwen van een mantelzorgwoning zijn landelijke regels opgesteld, maar er zijn ook verschillende eisen die een gemeente zelf kan opstellen. Daarom is het altijd belangrijk dat u bij uw eigen gemeente navraagt welke regels er allemaal gelden.

Prefab mantelzorgwoning van Iso-Bella

Wilt u een mantelzorgwoning laten plaatsen in uw tuin voor de zorg van een dierbare? De mantelzorgwoningen van Iso-Bella worden prefab gemaakt en zijn binnen 1 dag geplaatst. Dit heeft als voordeel dat u niet langdurig in een verbouwing zit en na plaatsing direct de mantelzorgwoning in gebruik kunt nemen. Wij leveren maatwerk woonoplossingen. Samen met onze designers kunt u de mantelzorgwoning geheel naar wens inrichten en samenstelling. Heeft u vragen over onze woonoplossingen en over de regelgeving rondom het plaatsen van een mantelzorgwoning? Vraag vrijblijvend een offerte aan zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.

Extra woonruimte? Ontdek Iso-Bella.

Stel zelf de ideale woonruimte samen

Volledig te personaliseren met add-ons

Prefab en turnkey opgeleverd (Plug & play).

Recente blogs

Benieuwd naar de mogelijkheden van luxe en duurzame oplossingen voor in uw tuin? Lees onze artikelen en ontdek de mogelijkheden.

Bijgebouw vergunningsvrij

Bijgebouw vergunningsvrij

Wilt u een bijgebouw vergunningsvrij in uw tuin laten plaatsen? Bijvoorbeeld een tuinkantoor, mantelzorgwoning of gastenverblijf, dan zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. In dit artikel vertellen we u meer over de voorwaarden en het vergunningsvrij plaatsen van een bijgebouw in uw tuin.

Lees meer
Mantelzorgwoning prijzen

Mantelzorgwoning prijzen

Wilt u een mantelzorgwoning laten plaatsen en wilt u meer weten over de prijzen? In dit artikel vertellen we u meer over de kosten van een mantelzorgwoning.

Lees meer
1 stap verwijderd van uw nieuwe leefruimte!

Bent u op zoek naar meer werk- of leefruimte?

Vraag direct een offerte en kom langs in onze showroom.